flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про розгляд Бознянським районним судом справ про адміністративні правопорушення пов'язані з керуванням транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння

19 квітня 2018, 15:50

Протягом І кварталу 2018 року до Борзнянського районного суду Чернігівської області надійшло 18 справ про адміністративні  правопорушення за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає відповідальність  за керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

В порівнянні з аналогічним періодом минулого року спостерігалось незначне зменшення справ даної категорії (на 5 справ менше).

В більшості випадків (94 % протоколів що надійшли до суду) особи вперше притягувались до адмінвідповідальності за керування транспортними засобами в нетверезому стані. В решті випадків особи притягувались за вчинення даного правопорушення повторно протягом року.

Із загальної кількості справ, що надійшли до суду 2 справи було повернуто відповідному правоохоронному органу для належного оформлення, оскільки в обох протоколах про адміністративне правопорушення  невірно вказана адреса проживання притягуваної особи, в результаті чого неможливо викликати її для участі у розгляді справи.

Суд розглянув 14 справ даної категорії. Провадження у 3-х справах закрито (по 1 справі – у зв'язку з закінченням строків притягнення до адмінвідповідальності; по 2 справах – узв'язку з відсутністю події і складу адмінправопорушення), ще 11 справ  розглянуто судом з винесенням постанови про притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП та накладення адміністративного стягнення.

Санкцією ч. 1 статті 130 КУпАП передбачено покарання у вигляді штрафу на водіїв в сумі 10200 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік і на інших осіб - накладення штрафу в розмірі 10 200 грн.

Протягом І кварталу 2018 року до адміністративної відповідальності за керування в стані алкогольного сп'яніння  притягнуто 11 осіб, до 6 осіб застосовано штраф у розмірі 10 200 грн та позбавлення права керування всіма видами транспортних засобів стороком на 1 рік, до 5 осіб застосовано лише штраф у вищевказаному розмірі, так як ці особи не мали права керування транспортними засобами і на них розповсюджується адміністративна відповідальність як на іншу особу.

Окрім того, з осіб, що визнані винними у вчиненні адміністративного правопорушення також стягується судовий збір на користь держави в сумі 352,40 грн.

Загальна сума штрафів накладених за вчинення даного правопорушення склала 112 200 грн, з них 61 200 грн сплачено правопорушниками в добровільному порядку.

Відповідно до положень Кодексу України про адміністративні правопорушення штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п'ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу. В разі несплати штрафу в зазначений строк, він стягується  в примусовому порядку органами державної виконавчої служби в подвійному розмірі.