flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Притягнення до адміністративної відповідальності за несплату аліментів

03 травня 2018, 16:18

6 лютого 2018 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» від 07 грудня 2017 року № 2234-VIII.

Відповідно до цього закону Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнено статтею 183-1, яка передбачає адміністративну відповідальність за несплату аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, у разі якщо виникла заборгованість по сплаті аліментів за 6 місяців з дня пред'явлення виконавчого документа для примусового виконання до органів державної виконавчої служби. Неплатника аліментів може бути притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.

Так, протягом березня-квітня 2018 року від Борзнянського районного відділу державної виконавчої служби до суду надійшло 10 протоколів про адміністративні правопорушення щодо неплатників аліментів. В судовому засіданні існування заборгованості по сплаті аліментів правопорушники пояснили відсутністю постійної роботи, хоча більшість з них зазначили, що отримують доходи від роботи по найму.

При вирішенні питання про застосування адміністративного стягнення, з метою виховного впливу та запобігання скоєння аналогічних правопорушень в подальшому, суд враховував  особу правопорушника,  характер та обставини вчинення правопорушення, розмір заборгованості по аліментах

В результаті розгляду протоколів про адмінправопорушення, 10 осіб судом притягнуто до адміністративної відповідальності і застосовано адміністративне стягнення у вигляді виконання суспільно корисних робіт в межах санкції статті.

Суспільно корисні роботи - це новий вид адміністративного стягнення. Виконання суспільно корисних робіт здійснюється шляхом залучення порушників до суспільно корисної праці, вид якої визначається відповідним органом місцевого самоврядування. Плата порушнику за виконання суспільно корисних робіт перерахувується на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби для подальшого погашення заборгованості зі сплати аліментів.